
 

 

General Guidance 
Standard to be used to test and certify an Arc Welding Machine 

April 2021  #21-040 

General 
This guidance document is to clarify what standards and requirements should be used for Arc Welding 
Machines within def inition of  AS/NZS 4417.2 

Note: this requirement applies due to AS 60974.6 being withdrawn and is an interim requirement while 
clarif ication is obtained as to appropriate safety standards for welding machines. For any specif ic situation 
variations to this may be accepted by regulators on a case by case submission and based on meeting safety 
outcomes. 

Question 
What standard should be used to test and certify an Arc Welding Machine that is within the def inition of  Arc 
Welding Machines listed in AS/NZS 4417.2. 

Answer 
Generally  
IEC 60974.6:2015 together with the Australian deviations listed in AS 60974.6:2006 (withdrawn), which will 
include as a minimum: 

- test for resistance to heat, f ire and tracking shall be carried out in accordance with AS/NZS 60335.1 
as an attended appliance. 
 
- For heating tests of  GMAW and FCAW power sources, the manufacturer’s duty cycle(s), as 
specif ied on the machine rating plate, shall be used for the test 
 
- supply coupling device shall be provided as a part of  the welding power source and shall be 
suitable for the application. Its current rating shall be not less than the maximum ef fective supply 
current (I1eff ). It shall have either a supply cord and plug or appliance inlet. If  supply cord is provided 
it shall be of  a type not inferior to a heavy-duty sheathed type in accordance with AS/NZS 3191 and 
have a plug complying with AS/NZS 3112. If  an appliance inlet is provided, it shall comply with 
AS/NZS 60320.1. 
 
- any supplied welding cables shall meet the requirements of  AS/NZS 1995 or IEC 60245-6. 
 
- Hazard reducing device - as specif ied in IEC 60974-1, Clause 13 

 
Exception for specific situation of frequency conversion type welding machines, use AS 60974.1:2020 
with the following: 
 

- test for resistance to heat, f ire and tracking shall be carried out in accordance with AS/NZS 60335.1 
as an attended appliance. 
 
- supply coupling device shall be provided as a part of  the welding power source and shall be 
suitable for the application. Its current rating shall be not less than the maximum ef fective supply 
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current (I1ef f ). It shall have either a supply cord and plug or appliance inlet. If  supply cord is provided 
it shall have a plug complying with AS/NZS 3112. If  an appliance inlet is provided, it shall comply 
with AS/NZS 60320.1. 
 
- any supplied welding cables shall meet the requirements of  AS/NZS 1995 or IEC 60245-6. 
 
-in addition to clause 6.2.1, protection provided by the enclosure, the enclosure shall be such that:  
 

1. a 50 mm long test pin (see IEC 61032 test f inger 12) cannot be inserted f rom all sides 
except the underside, and 

2. a 15 mm long test pin (see IEC 61032 test f inger 13) cannot be inserted f rom the underside; 

to touch: 
a) live parts of  the input circuit or 
b) in the case of  Class II welding power sources, any metal part which is separated f rom 
live parts only by basic insulation. 

 
Conformity shall be checked in accordance with IEC 61032 

 
For all welding machines: 
 
For equipment intended for sale in New Zealand it shall have a 230V rating marked or a marked voltage 
range that includes 230V and include testing at 230V (or if  a voltage range at verif ied worst case voltage). If  
not intended for New Zealand the certif icate shall state so. 
 
For Australia, where equipment is marked for operation at a voltage or voltages within the range that 
includes 230 V a.c. or 240 V a.c., tests shall be carried out as if  the equipment is marked at 230 and 240 V 
a.c (test at both voltages or verif ied worst case of  either). Equipment that is not marked with an operating 
voltage of  at least 240 V for single-phase equipment, for testing purposes at 240V the rating in amperes or 
loading in watts or volt-amperes is equal to the calculated value corresponding to 240 V for single-phase 
equipment. 
 
NOTE 1 (as listed in AS 60947.6:2006) Example of calculation: If the equipment is marked with an operating voltage of 
230 V and a current rating in amperes "A" or a loading in watts "P" or a loading in volt-amperes "VA", it will be tested as if 
it is marked with an operating voltage of 240 V and a current rating in amperes of "A x (240/230)" or a loading in watts of 
"P x (240/230)2 " or a loading in volt-amperes of "VA x (240/230)2 ". 
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