
 

 

General Guidance 
Mains Socket-outlet Mounted Nightlights -connections 

May 2022 #22-048 

General 
 
Question 1 
Are nightlights incorporating means for connection of external wiring and other electrical devices 
considered compliant with the relevant standards, including power supply functionality through 
USB outlets?  

 

Answer 1 

No. In accordance with clause 12.8 of AS/NZS 60598.2.12, the nightlight “shall not incorporate 
means for the connection of external wiring and other electrical devices”. The USB outlets are 
considered a “connection of any other device” and so a nightlight with USB outlets does not comply 
with AS/NZS 60598.2.12. 

 

Question 2 

Are mains socket-outlet mounted nightlights having Bluetooth (transmitter or receiver) or WiFi 
functionality to connect with other nightlights considered compliant with the requirement: 
“Equipment shall not incorporate means for the connection of external wiring and other electrical 
devices as given in clause 12.8 of AS/NZS 60598.2.12”?  

 

Answer 2 

Yes – this clause relates to connections that are considered to be a physical connection or require 
some physical connection or require some physical interaction with the device (flicking a switch or 
inserting a wire or similar) to create the connection. If there is no physical interaction with the 
device to enable the wireless linkable function then, in this context, that function is not considered 
to ‘incorporate means for the connection of external wiring and other electrical devices’.  
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