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Question 1 
Are nightlights incorporating means for connection of external wiring and other electrical devices 
considered compliant with the relevant standards, including if they have power supply functionality 
through USB outlets or other connection means?  

Answer 1 
No. In accordance with clause 12.8 of AS/NZS 60598.2.12, the nightlight “shall not incorporate 
means for the connection of external wiring and other electrical devices”. The USB outlets are 
considered a “connection of any other device” and so a nightlight with USB outlets does not comply 
with AS/NZS 60598.2.12. 

 

Question 2 
Are mains socket-outlet mounted nightlights having Bluetooth (transmitter or receiver) or WiFi 
functionality to connect with other nightlights considered compliant with the requirement: “shall not 
incorporate means for the connection of external wiring and other electrical devices” as given in 
clause 12.8 of AS/NZS 60598.2.12”?  

Answer 2 
Yes – this clause relates to connections that are considered to be a physical connection or require 
some physical connection or require some physical interaction with the device (flicking a switch or 
inserting a wire or similar) to create the connection. If there is no physical interaction with the 
device to enable the wireless linkable function then, in this context, that function is not considered 
to ‘incorporate means for the connection of external wiring and other electrical devices’.  

 
Question 3 
Is a nightlight with an inductive charging plug portion (with no external contacts) and matching 
removeable, rechargeable nightlight considered a level 3 mains socket-outlet mounted nightlight 
requiring compliance to AS/NZS 60598.2.12?  

Answer 3 
Yes, the device is a level 3 nightlight as defined in AS/NZS4417.2 and both parts treated together 
as one unit and should be tested and reported together as a nightlight. If the integrally moulded 
plug component is sold separately, it is still classified as part of the nightlight, but will be treated as 
a component of the nightlight.  
Note: as there are no external contacts of the inductive charging portion, this is not considered to 
‘incorporate means for the connection of external wiring and other electrical devices’. 

 
Question 4 
Can a ‘nightlight’ with USB outlets (or other outlet connection means) be classified as a “power 
supply with an ‘indicator light’”?  

Answer 4 
No, if the device fits regulatory definition of a nightlight, it cannot be excluded by reclassifying as a 
power supply with a low level illuminance source. It is a regulatory determination as to if the device 
is a nightlight or not. 
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